Опсада Тулона

Опсада Тулона (18. септембар - 19. децембар 1793) је био догађај са почетка Француских револуционарних ратова и окончана је републиканском победом над ројалистичком побуном у Тулону. Овај догађај је означавао почетак успона Наполеона Бонапарте.

Опсада Тулона
Део Француских револуционарних ратова
Време:18. септембар - 19. децембар 1793.
Место:Тулон и околина
Сукобљене стране
Француска република Шаблон:Подаци о застави Француско краљевство Француски ројалисти
 Велика Британија
Пијемонт-Сардинија
Команданти и вође
Жан Франсоа Карто
Жак Франсоа Дугомје
Жан Франсоа Корњу де Лапуап
Наполеон Бонапарта
Самјуел Худ

У мају 1793. многи незадовољни ројалисти у Тулону су се побунили против Конвента. Због тога је против њих послата републиканска армија под командом генерала Картоа. Како нису имали снаге да се одупру републиканцима и у страху од њихове одмазде, тулонски ројалисти су се у августу ставили под заштиту Велике Британије и предали адмиралу Самјуелу Худу сва утврђења и 46 бродова. У Тулон је стило око 19.000 британских, шпанских, сардинијских и напуљских војника тако да је број антирепубликанских снага порастао на 25.000.

У уводној бици је тешко рањен заповедник републиканске артиљерије мајора Домартен, па је Конвент уместо њега послао младог капетана Наполеона Бонапарту, који овде је овде стекао своју прву славу.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.