Норвешко море

Норвешко море (норв. ) је ивично море Северног Атлантика смештено у дубоком басену између Северног мора на југу, Исланда и Гренландског мора на западу те западних обала Норвешке на истоку. На североистоку граничи се са Баренцовим морем. Од Атлантског океана на југу га раздваја подземни гребен који спаја Исланд са Фарским острвима, док је гранична линија ка Гренландском мору подземни гребен око Јан Мајена.

Норвешко море
сателистки снимак Норвешког мора
ЛокацијаСеверни Атлантик
Земље басенаИсланд, Норвешка, Фарска Острва
Настанакпре 250 милиона година
Површина1.383.000 2
Прос. дубина2.000 
Макс. дубина3.970 
Запремина2.000.000 3
Салинитетоко 3,5‰

За разлику од осталих ивичних мора, највећи део дна Норвешког мора не припада континенталном шелфу због чега су његове просечне дубине око 2.000 метара (максимална дубина је 3.970 м). Услед утицаја топле Северноатлантске струје његове обале се никада не леде.

На његовом дну откривена су богата лежишта нафте и земног гаса која се интензивно експлоатишу, а у привредном смислу значајно је и због изванредног богатства у рибљем фонду. Његови ивични делови близу норвешких обала су једно од најважнијих мрестилишта рибљих врста из Северног Атлантика.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.