Нови свет

Нови свет је једно од имена које се користило за Амерички континент. Овај назив је ушао у употребу од 15. века, пошто је Колумбо открио Америку. Придев „нови“ се употребљавао како би се разликовао од оног што је већ било познато западној цивилизацији: сама Европа и континенти Азија и Африка. Стога би можда могло да се каже да овај термин имплицира евроцентристичке конотације. Термин „нови свет“ је искључиво историјски термин и не треба да се користи као синоним за географски појам америчког континента.

Када се Кристифор Колумбо 1493. након открића Америке вратио у Европу, шпански хроничар италијанског порекла Пијетро Мартире ди Ангијера (итал. ) је назвао новооткривене земаље Новим светом (лат. ). Ангијера је био шпански хроничар освајања и колонизације и записивао је разговоре са морнарима и истраживачима.

Године 1516. написао је књигу О Новом свету (шп. ). Тај термин је преузео и Ђовани да Верацано (итал. ) 1524, када је путовао уз обалу данашњих САД.

Назив Нови свет и Америка је постао општеприхваћен од 1507., када су га тако обележавали и картографи Хуан де Коса (шп. ) и Немац Мартин Валдземилер ( ) и заменио је стари назив – Западне Индије. Прву карту је нацртао Хуан де Коса 1500, по повратку Кристифора Колумба са трећег путовања у Америку (1498), на коме је де Коса био картограф на броду Ниња.

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.