Нектанеб I

Нектанеб I је древноегипатски фараон, оснивач Тридесете египатске династије.

Фараон Египта је постао 380. п. н. е. свргнувши и убивши фараона Неферита II, започевши на овај начин Тридесету египатску династију. Његова владавина је била обележена углавном успешним напорима да очува независност Египта од персијске власти, најчешће уз помоћ Атине и Спарте. Релативна стабилност се видела и у низу градитељских пројеката, од којих се истичу: обнова раније запуштених храмова, али и мали обелиск на светом оствру Филе, који ће постати једно од најважнијих египатских светишта [1]

Поред тога, саградио је и храмове у Елкабу, Мемфису и у Делти, односно локалитетима Сафт ел-Хинна и Танис.[2] Такође, је саградио стелу пред пилоном храма Рамзеса II у Хермополису.[3] и један од стубова у храму у Карнаку. Од 365. п. н. е. године му је сувладар био син Теос, који га је и наследио након смрти 362. п. н. е.

Извори

  1. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, (1994). стр. 203
  2. Nicolas Grimal, A History of Ancient Egypt, Blackwell Books: (1992). стр. 377.
  3. Lloyd, Allan B. (2000). „The Late Period”. Ур.: Ian Shaw. The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. стр. 386.

Литература

  • Lloyd, Allan B. (2000). „The Late Period”. Ур.: Ian Shaw. The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. стр. 386.

Спољашње везе


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.