Недеља

У актуелнном светском поретку, недеља (ијек. недјеља) је последњи дан седмице, други дан викенда, који се налази између суботе и понедељка, а први је дан седмице у неким културама. Сматра се за празник у земљама са хришћанском традицијом, када хришћани најчешће посећују цркву ради заједничке молитве и литургијских обреда. Реч "недеља" потиче од "не делати" т.ј. обележава дан када се не ради.

У Грегоријанском календару, ни један век не може да почиње недељом. У јеврејском календару, ни једна година не може да почиње недељом. Било који месец који почне недељом имаће петак тринаести.

Положај током недеље

У многим државама, укључујући већи део Европе и Јужне Америке (сем Бразила), недеља је последњи дан седмице. У осталим земљама, укључујући Сједињене Државе, посматра се као први дан, традициони поглед изведен од старих Јевреја, Египћана, Хришћана и Светог римског царства.

Недеља у хришћанству

Недеља се сматра светом скоро међу свим хришћана и дан одмора и одласка у цркву. Међутим, од заласка сунца у петак до заласка сунца у суботу је период који је Бог, четвртом заповешћу, одредио за свети дан, дан одмора, Сабат.

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.