Народна Република Бенин

Народна Република Бенин (франц. ), била је социјалистичка држава у Гвинејском заливу. Народна република је проглашена 30. новембра 1975. године, убрзо након пуча у Републици Дахомеј, који је извршио Матје Кереку. Постојала је све до 1. марта 1990, иако су референце на марксизам-лењинизам у Уставу биле укинуте још 1989. године.[1]

Народна Република Бенин
Химна

Географија
Главни град Порто Ново
Друштво
Службени језик француски
Политика
Облик државе народна република, социјалистичка држава
Владари  
  Председник Матје Кереку
Историја
Историјско доба Хладни рат
Догађаји  
  Проглашење 30. новембра 1975.
  Укинута 1. марта 1990. 
Географске и друге карактеристике
Површина  
  укупно 112.622 ²
Валута ЦФА франак
Земље претходнице и наследнице
Бенина
Претходнице: Наследнице:
Бенин Бенин
Портал:Историја

Историја

Дана 26. октобра 1972, мајор Матје Кереку извршио је државни удар у тадашњој Републици Дахомеј, свргнувши с власти председника Жистина Аомадегбеа. Кереку је током прве две године своје владавине темељио своју политику на афричком национализму. Дана 30. новембра 1974. године, Кереку је у јавном говору у граду Абомеј обзнанио прелазак владе на марксизам-лењинизам.[2] Истог дана основана је и марксистичка Народна револуционарна партија Бенина.

Дана 30. новембра 1975. године, Кереку је као темељну идеологију државе прогласио марксизам-лењинизам. Тако је и Република Дахомеј променила име у Народна Република Бенин, у част некадашњег Краљевства Бенин. Проглашен је и нови устав по којем је Народна револуционарна партија Бенина постала једина легална и владајућа партија у држави. На изборима одржаним 1979. и 1984. године, партија је освојила 97,9%, односно 98,1% гласова.

У држави је убрзо била покренута национализација нафтне индустрије и банака. Кереку је Бенин тада називао „Афричком Кубом“. Држава је успоставила пријатељске односе са Совјетским Савезом,[3] Кубом и осталим социјалистичким републикама у Африци, попут НР Конга, НР Анголе и осталих.

Јануара 1977. године, извршен је безуспешан покушај државног удара против Керекуа, назван „Операција шкамп“.[4] Вођа операције био је плаћеник Боб Денард, а удар су подржале и Француска, Габон и Мароко. Покушај удара додатно је очврснуо државне структуре.[5]

Земља је до краја 1980-их запала у економску кризу, због чега је Кереку покренуо економске реформе у смеру слободног тржишта. Крајем 1989. године, услед промена у Источном блоку, дозвољено је оснивање и деловање осталих странака, а 1. марта 1990, службено је укинута народна република и проглашена Република Бенин. Матје Кереку је сишао с власти након избора 1991. године.

Извори

  1. Бенин, Приступљено 14. 4. 2013.
  2. Roger Faligot Pascal Krop,Secret Service in Africa, The Sycamore Publishing, 1982. pp. 75

Види још

  • Матје Кереку
  • Народна револуционарна партија Бенина
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.