Мохамед Реза Пахлави

Мохамед Реза Пахлави (персијски: محمد رضا پهلوی‎ ;Техеран, 26. октобар 1919Каиро, 27. јул 1980) је био последњи ирански шах[1].

Мохамед Реза Пахлави
Мохамед Реза Пахлави
Датум рођења(1919-10-26)26. октобар 1919.
Место рођењаТехеран
Иран
Датум смрти27. јул 1980.(1980-07-27)(60 год.)
Место смртиКаиро
Египат
ДинастијаПахлави
ОтацРеза Пахлави
МајкаTadj ol-Molouk of Iran
СупружникFawzia Fuad of Egypt, Soraya Esfandiary-Bakhtiari, Farah Pahlavi
ПотомствоShahnaz Pahlavi, Reza Pahlavi, Farahnaz Pahlavi, Ali-Reza Pahlavi, Leila Pahlavi
ПретходникРеза Шах Пахлави
Потпис

На власт је дошао након абдикације оца Резе Пахлавија под совјетско-британским притиском због његове симпатије према Немачкој у Другом светском рату. У уставној кризи 1953. дошао је у сукоб с председником владе и вођом Националне странке Ирана Мохамедом Мосадиком, који се противио великим овлашћењима шаха и учествовању странога капитала у иранској нафтној индустрији. Мохамед Реза Пахлави се склонио у Италију, али се после интервенције војске, која му је пружила подршку, вратио у земљу и оборио Мосадика с власти. Реформама 1963. покушао је да модернизује државу. Повезаност с америчким капиталом, претерано богаћење и одвлачење богатства из земље, недемократски режим власти с ослонцем на војску и насилно гушење опозиције, изазвали су отпор народа, на који су почели највише утицати верски вође муслимана шиита. Незадовољне масе, предвођене ајатолахом Рухолахом Хомеинијем, спровеле су револуцију против шаха и династије Пахлави, па је Мохамед Реза под свеопштим притиском 1979. напустио земљу. Када је у марту 1979. референдумом изгласана Исламска национална република Иран, власт династије Пахлави формално је престала.

Референце

  1. „Последњи шах”. Иранско Камерно веће -. Приступљено 22. 06. 2014.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.