Ментухотеп III

Санкаре Ментухотеп III је био је шести египатски фараон из једанаесте династије. Владао је у периоду 2013—2010. п. н. е. као корегент свога оца, и 2010—2001. п. н. е. самостално. У краљевском папирусу из Торина помиње се да је владао 12 година.

Владавина

Ментухотеп III је наследио свога оца Ментухотепа II после његове дуге владавине од 51 године. Стога је био релативно стар у време када је владао. И поред кратке владавине од 12 година, тај период је познат по експедицији у земљу Пунт из 8. године владавине и иновацијама у архитектури.

Натпис из Вади Хамамата говори о томе да је експедиција имала 8000 људи и да ју је предводио Хенену. Експедиција је из Кифта кренула према Црвеном мору. Ископали су 12 извора воде за будуће експедиције и очистили област од бандита. Из Пунта су се вратили са мирисима, гумом и парфемима. У Вади Хамамату су из каменолома узимали камен.

Референце

  Литература

  • Grajetzki, W. (2006). The Middle Kingdom of Ancient Egypt: History, Archaeology and Society. London: Duckworth. стр. 23—25. ISBN 978-0-7156-3435-6.

  Спољашње везе

  Претходник:
  Ментухотеп II
  Египатски фараон
  Једанаеста династија

  Наследник:
  Ментухотеп IV
  This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.