Лонгјир

Лонгјир (норв. ) је највећи и главни град норвешке прекоморске територије Свалбард. Насеље се налази на Шпицбергену, највећем острву Свалбарда тј. Шпицбершких острва. У насељу живи 2.144 становника према попису из 2015. У граду живе углавном Норвежани и Руси. Током 2015. године насеље је погодила лавина која је уништила више кућа.

Лонгјир
Поглед на град из ваздуха
Грб
Административни подаци
Држава Норвешка
Територија Свалбард
Основан1906.
Становништво
Становништво
  2015.2.144
Географске карактеристике
Координате78°13′24″ СГШ; 15°38′49″ ИГД
Остали подаци
ГрадоначелникHege Walor Fagertun
Веб-сајт
http://www.lokalstyre.no/

Историја

Насеље је 1906. године основао Џон Монро Лонгјир по којем је и насеље добило име што на норвешком језику значи "Лонгјиров град". Насеље је за време Другог светског рата 1943. било срушено од стране Немаца али је убрзо по завршетку рата обновљено. До почетка деведесетих година 20. века главна делатност у насељу је било рударство тј. ископавање угља. Данас Лонгјир нуди широку понуду активности и установа па се у њему налазе затворени базени, спортске дворане, трговине, црква, три хотела, сувенирница, итд. 1993. године у насељу је отворен и универзитетски центар.

Географија

Лонгјир је најсеверније насеље на свету до кога се може доћи без икаквих проблема будући да се у његовој околини налази аеродром, до кога се може доћи редовним летовима из норвешких градова Осла и Тромса. Пошто се налази северно од арктичког круга у насељу, поларна ноћ, траје од краја октобра до средине фебруара а поларни дан од средине априла до средине августа.

Галерија

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.