Лисица

Лисица је назив за 27 врста животиња из породице паса и то из родова праве лисице () и дугоуха лисица () из племена , родова псеудолисице (), лисица ракојед () и краткоуха лисица () из племена , као и из рода сиве лисице ().

Лисица
риђа лисица ()
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Родови

У српском језику се овим именом углавном назива риђа лисица (). Како постоји у скоро сваком делу света, постала је и део фолклора многих народа и културних групација.

Опис

Лисица је висока од 40 до 50 , а дужина јој износи око 110 , док само на реп отпада око 40 . Маса јој је обично од 8 до 10 . Што се тиче старости лисица, оне могу да доживе до 15 година, мада је просек око 12. Спада у породицу паса; траг јој се може помешати са трагом мањег пса, али се разликује по томе што јој је траг ужи од псећег. Лисица испред улаза у јаму обично нема много избачене земље, јер док копа земљу сабија на зидове ходника. Величина територије коју лисица сматра својом обично износи око 4 km², а јаме су углавном концетрисане на ивицама шума, близу насеља и у близини економија салаша.

Размножавање

Живе углавном усамљеничким животом, а само за време парења долази до зближавања мужјака и женки. У току сезоне парења женка се оглашава карактеристичним лавежом, а мужјаци завијањем. Лисица младунце носи од 50 до 56 дана. Када се окоте, младунци у просјеку имају масу око 80 грама, а на врху репа и на грудима имају праменове бијеле длаке.

Осамостаљују се након око 4 мјесеца послије коћења, али настављају да живе на територији родитеља док са око 10 месеци не постану полно зрели. Мада се претежно хране животињском храном (мишевима, малим зечевима, младим фазанима и стрвинама), такође је утврђено да у одређеним добима године узимају и храну биљног поријекла.

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.