Лапонци

Лапонци или Сами (слап. ) јесу угро-фински народ, који претежно живи у Норвешкој (провинција Финмарк), Шведској (провинција Лапланд), Финској (округ Лапонија) и Русији. Лапонци су такође аутохтони народ северне Европе, и на том простору су живели пре него што су Германи населили северну Европу. Лапонци су већим делом протестантске, а мањим делом православне вероисповести, а говоре лапонским језицима, који спадају у угрофинску групу уралске породице језика.

Лапонци
Лапонска застава
Лапонски хор 2003.
Укупна популација
137.477
Региони са значајном популацијом
 Лапонија 63.831—107.341
 Норвешка37.890—60.000
 Шведска14.600—36.000
 Финска9.350
 Русија2.000
Језици
лапонски, шведски, норвешки, фински, руски
Религија
доминира протестантизам (лутеранизам)
Сродне етничке групе
Балтофински народи (Финци, Карели, Вепси)

Лапонаца укупно има 53.200, од тога у Норвешкој 31.000, Шведској 15.000, Финској 5.400, Русији 2.100.

Лапонци су се традиционално бавили номадским начином живота, узгојем оваца, ирваса, као и рибарством. Али, данас, тиме се бави око 10% Лапонаца, тако да је узгој ирваса легално резервисан само за Лапонце у неким деловима нордијских земаља.

Назив

Назив Sápmi (предео који настањују Лапонци) је сличан финском називу за Финску Suomi. У прагерманском и прабалтичком језику реч sāma и реч sōma означавају реч земља, тако да је вероватно да и термин Sápmi значи земља.

Лапонци у осталим земљама света

Осим у нордијским земљама, Лапонаца у Русији их има око 2.000.

Норвешка

Што се тиче Норвешке, Лапонци углавном настањују најсевернији регион Норвешке, Финмарк. У Финмарку чине око четвртину становништва. Осим њих, има и припадника неких мањих подгрупа, попут Квенаса (потомака финских сељака и рибара који су населили ово подручје у 16. веку), и Торнедалаца, који живе на југу, близу границе са Шведском. Лапонци у Норвешкој говоре севернолапонски језик.

Финска

У Финској, према неким изворима, има око 9.500 Лапонаца, а према другим их има 5.400. Већина њих живе у околини језера Инари на северу Финске (и староседеоци су истоимене општине), а у целој Финској Лапонци чине око 0,1 % становништва. Већина Лапонаца у Финској говоре севернолапонски, инарсколапонски и сколтски језик.

Русија

Лапонаца у Русији има приближно 2.000. Они углавном настањују полуострво Кола и претежно живе у приобалним селима и баве се рибарством. Неки Сколти живе у близини града Мурманск, а неки у унутрашњости полуострва Кола. Они носе назив Сколти. Претежно су православне вероисповести, јер их је свети Трифун Печенгски покрстио у 16. веку. Сколти говоре сколтским језиком.

Религија

Лапонци су у највећем броју хришћани (90%), подељени на протестанте и православце. Протестанти настањују Норвешку, Шведску, и Финску, а православци Русију. Мањим делом практикују и традиционалне религије.

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.