Лапонија

Лапонија (Lappland, Lappi, Sápmi, Sameland, и Saamiland), је назив за културну регију традиционално насељену Сами народом. Данас, северна провинција Финске носи назив Лапонија, као и Шведска регија на северу, иако су административно подељена између две земље носе назив Лапонија.

Лапонија
Sápmi, Sameland, Lappland, Lappi, Лапландия
(детаљно)
Национална химна Sámi soga lávlla
Језици Сами, норвешки, шведски, фински, руски
Површина ~ ²388.350 км
Становништво
 - Сами
 - Укупно

око 70.000
2 317 159
Независност Нема¹
Временска зона UTC +1 до +3
¹ Саставни део Норвешке, Шведске, Финске и Русије, али са одређеним ступњем аутономије за Сами становништво.

Лапонија се налази у северној Европи и укључује северне крајеве Скандинавије и полуострво Кола, у Русији. Са падом Совјетског Савеза и веће сарадње међу граничне сарадње које је постало битније него строго чување границе. Ово је битно за припаднике Сами народа, као и локалног становништва које има Сами претке из прошлости. Већина локалног становништва регије вуче порекло од Сами народа.

Територија

Површина Лапоније се налази изнад арктичког круга. Западни делови обухватају фјордове, глечере и планине, највећи врх је планина Кебнекајсе (швед. ) (2.111м) у Шведској. Према истоку се пружају равнице, пашњаци и језера, на крајњем истоку почиње територија тундре.

Становништво

Према статистикама у Лапонији живи око 70.000 припадника Сами народа. Око 40.000 живи у Норвешкој, 20.000 у Шведској, 6.000 у Финској и око 2.000 у Русији.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.