Кухињска со

Кухињска со, хемијски натријум-хлорид (молекулска формула ) је једно од најраспрострањенијих хемијских једињења у природи. Човјек често користи кухињску со у својој исхрани као зачин или као средство које утиче на квалитет и брзину припремања хране.

Натријум-хлорид
Називи
назив
Натријум-хлорид
Други називи
Кухињска со
Идентификација
број
ECHA InfoCard 100.028.726
MeSH Sodium+chloride
VZ4725000
Својства
NaCl
Моларна маса 58.442
Агрегатно стање Бели или безбојни кристали или прах
Густина 2.16 ³, основно
Тачка топљења 801 °C
Тачка кључања 1465 °
Растворљивост у води
35.9
Структура
Геометрија молекула Октаедар
Опасности
Главне опасности Иритант и може да надражи
Р-ознаке R36
С-ознаке не
NFPA 704
1
Тачка паљења Није запаљив
Сродна једињења
Други анјони
, ,
Други катјони
, , ,
, 2, 2
Уколико није другачије напоменуто, подаци се односе на стандардно стање материјала (на 25 °C [77 °F], 100 kPa).
Референце инфокутије

Натријум хлорид је бела кристална супстанција, веома добро растворљива у води, ипак са малом максималном концентрацијом. Натријум хлорид спада у ред најзначајнијих једињења у хемијској индустрији и извор је сланости морске воде.

Молекул натријум хлорида се састоји од једног атома натријума и једног атома хлора. Молекулска маса кухињске соли је 58.4 u. Температура топљења натријум хлорида износи 801 , а температура кључања 1465 .

Биолошки значај

Кухињска со је главни извор јона Na+ и Cl- за људе и животиње. Јони Na+ имају кључну улогу у многим физиолошким процесима од одржања сталног крвног притиска до одржања делатности нервног система. Зато је уношење кухињске соли неопходно за живот.

Дневне потребе за њом износе око 50 али у данашњим условима уноси неколико пута више. Оптимална количина од 50 соли налази се у једној векни обичног белог хлеба.

Претпоставља се да прекомерна употреба соли може да изазове појаву неких обољења.

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.