Клин

Клин је једноставан алат који се употребљава да би одвојио две целине или два дела једне целине, да би се подигао неки део или да би се неки део држао на месту. Механичка својства клина зависе од његовог облика, односно од односа дужине и угла оштрице клина. Што је угао већи, обављени рад ће бити бржи, али ће захтевати већу силу. Са мањим углом клина рад ће се спорије обављати, али ће потребна сила бити мања.[1][2]

Историја

Када и где је измишљен и направљен први клин није познато. Зна се само да се клин користи још од каменог доба. Око 3000. године п. н. е. у старом Египту, употребљавани су бронзани клинови у каменоломима да би одвајали блокове камена за изградњу. Поред бронзаних клинова употребљавали су се и дрвени клинови, који су се ширили након влажења водом. У Америци нека племена Индијанаца су употребљавала клинове од јеленове кости при обради дрвета.

Употреба данас

Клин данас има врло широку употребу. Примери су секира, клинови за одвајање (штемајзи), длето...).[3]


Машински клинови

Данас постоје клинови, као стандардозовани машински елементи за остваривање растављивих веза. Могу бити уздужни и попречни.

Референце

  1. Bowser, Edward Albert (1920), An elementary treatise on analytic mechanics: with numerous examples (25th изд.), D. Van Nostrand Company, стр. 202—203
  2. McGraw-Hill Concise Encyclopedia of Science & Technology, Third Ed., Sybil P. Parker, ed., McGraw-Hill, Inc., (1992). стр. 2041.
  3. Antonsson & Cagan 2005, стр. 321

Литература

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.