Ка'а

Ка'а је раноегипатски фараон из Прве династије. Његова је владавина била прилично стабилан и просперитетан временски период. Владао је 33 године, а његова владавина је завршила око 2910. п. н. е.

Име

Његово име у преводу значи његова је рука дигнута. Највероватније је повезано са египатском речи ка која значи душа. Постоје и друга имена којима се он још називао: Кебех, Кебеху, Кеб, Биекенес, Убиентхес, Вибентис.[1]

Биогфрафија

Постоје две теорије о Кааовом пореклу - он је био или син Аџиба и Бетрест или син Семерхета (његов је отац Аџиб). Каа је према томе млађи Аџибов син или му је унук. Кад је Каа дошао на власт, спровео је брисање имена свог претходника Семерхета, који је избрисао Анеџибово име. Дакле, Каа је то учинио како би осветио свог деду, или што је вероватније, да освети свог оца тако што је избрисао име свог старијег брата.[2]

Претходник:
Семерхет
Египатски фараон
Прва династија

Наследник:
Снеферка

Референце

  1. Wolfgang Helck: Untersuchungen zur Thinitenzeit. In: Ägyptologische Abhandlungen Band 35, Harrassowitz, Wiesbaden. 1987.  978-3-447-02677-2. стр. 124.
  2. Egypt: Qa'a, The Last King of the First Dynasty, or Was He?
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.