Источни Агдер

Источни Агдер (норв. ) је округ у јужном делу Норвешке. Управно седиште округа је град Арендал. Значајан је и град Гримстад.

Округ Источни Агдер
Aust-Agder

Грб
Држава Норвешка
ПокрајинаЈужна Норвешка
Админ. центарАрендал
Површина9.158,16 km2
Становништво2010.
 — број ст.110.819
 густина ст.12,1 ст./km2
Број општина15
Званични веб-сајт

Површина округа Источни Агдер је 9.158,16 , на којој живи око 110 хиљада становника.

Грб Источног Агдера потиче из 1958. године и на њему се две златне греде.

Положај и границе округа

Округ Источни Агдер се налази у јужном делу Норвешке и граничи се са:

Природни услови

Источни Агдер је приморски округ. Приобаље. Већи део округа у северном и средишњем делу је планински, док је јужни приоблни, са више долина и мањих равница уз море.

Округ излази на Северно море, на његов део Скагерак. Обала је разуђена, са бројним малим острвима и полуострвима. Од река позната је река Евје. У округу постоји и много малих језера.

Становништво

По подацима из 2010. године на подручју округа Источни Агдер живи око 110 хиљада становника, већином етничких Норвежана.

Округ последњих деценија бележи значајно повећање становништва. У последњих 3 деценије увећање је било за приближно 20%.

Густина насељености - Округ има густину насељености је 12 ст./км², што је подударно државном просеку (12,5 ст./км²). Приобални део округа је много боље насељен него планински део на северу.

Подела на општине

Округ Источни Агдер је подељен на 15 општина (kommuner).

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.