Иргун

Иргун Зваи Леуми (хебрејски: ארגון צבאי לאומי), скраћено као Иргун је ционистичка јеврејска тајна терористичка организација која деловала на палестинским територијама од 1931. до 1948. године.

Првобитно је Иргун био ангажован у заштити јеврејских насеља од напада Арапа. Након усвајања такозване „Беле књиге“ 1939. проширује своје деловање и на стварање државе Израел, а како би овај проблем био решен, започиње борбу против британске власти у Палестини и илегални транспорт јеврејских избеглица из Европе. После Другог светског рата, највећи део Иргуна, коју је предводио Дејвид Разиел, одлучио је да сарађује са британским снагама у њиховој борби против нацистичке Немачке. Године 1944. Иргун, на челу са Менахем Бегином је одлучио да настави оружану борбу против британске власти у палестини и то чинио све до стварања државе Израел.

После проглашења независности Израела 1948. распуштена је организација и већина бораца се придружила Израелским одбрамбеним снагама).

Идеологија

Иргун је основана на принципима десничарских идеологија „ционистички ревизионизма." С обзиром да се ради о радикалном национализму, неки савременици га сматрају фашистичким.

Јаботински, један идеолога ове тајне организације, у почетку је био фасциниран фашизмом у Италији.

Јаедан од основних принципа организације је „око за око, зуб за зуб“, што је подразумевало операције одмазде након арапских насиља, у којима се није правила разлика између наоружаних непријатеља и цивила.

Међу најозбиљнијим терористичким акцијама Иргуна сматра се експлозије на пијаци у Хаифи, 6. јула 1938. године када је активирана експлозивна направа постављена у конзерви млека, усмртивши 23 људи и ранивши 52. Експлозија је била одговор Иргуна за осуду и казну 29. јуна 1938. Шломо Бен Јосифа због неуспелог покушаја убиства путника у аутобусу на путу 21. априла 1938. у Сафеду, што је требало да буде одговор на убиство седам Јевреја у марту-априлу 1938. у области Акре.

Најпознатија акција Иргуна усмерена против Британаца била је експлозије у хотелу Краљ Давид у Јерусалиму 22. јула 1946. Као резултат те акције 91 људи је погинуло, а 250 тешко повређено. Међу страдаима је 41 Арапа, 28 британаца, 17 Јевреја и 5 особа других националности.

Низ сличних терористичких акција у периоду 1946-1948. условио је повлачење Британаца и стварање државе Израел.

Вођа Иргуна Менахем Бегин је 1948. основао десничарску политичку партију, Херут, која је касније постала знатно већа партија Ликуд. 1977. постаје израелски премијер и добитник Нобелове награде за мир.

Године 1979. израелска влада доделила је Орден части члановима Иргуна као учесницима у борби за успостављање државе Израел.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.