Западни Агдер

Западни Агдер (норв. ) је округ у јужном делу Норвешке. Управно седиште округа је град Кристијансанд. Значајан је и град Мандал.

Округ Западни Агдер
Vest-Agder

Грб
Држава Норвешка
ПокрајинаЈужна Норвешка
Админ. центарКристијансанд
Површина7.276,38 km2
Становништво2010.
 — број ст.173.465
 густина ст.23,84 ст./km2
Број општина15
Званични веб-сајт

Површина округа Западни Агдер је 7.276,38 , на којој живи око 170 хиљада становника.

Грб Западног Агдера потиче из 1958. године и на њему се златни храст.

Положај и границе округа

Округ Западни Агдер се налази у крајње јужном делу Норвешке (најјужнији у држави) и граничи се са:

Природни услови

Западни Агдер је приморски округ. Већи део округа у северном и средишњем делу је планински, док је јужни приобални, са више долина и мањих равница уз море.

Округ излази на Северно море, на његов део Скагерак. Обала је разуђена, са бројним малим острвима и полуострвима. У округу постоји и много малих језера.

Становништво

По подацима из 2010. године на подручју округа Западни Агдер живи преко 170 хиљада становника, већином етничких Норвежана.

Округ последњих деценија бележи значајно повећање становништва. У последњих 3 деценије увећање је било за приближно 20%.

Густина насељености - Округ има густину насељености је 24 ст./км², што је двоструко више од државног просека (12,5 ст./км²). Приобални део округа је много боље насељен него планински део на северу.

Подела на општине

Округ Западни Агдер је подељен на 15 општина (kommuner).

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.