Естфолд

Естфолд (норв. ) је округ у југоисточном делу Норвешке. Управно седиште округа је град Сарпсборг, а највећи је град Фредерикстад. Значајни су и градови Мос и Халден.

Округ Естфолд
Østfold

Грб
Држава Норвешка
ПокрајинаИсточна Норвешка
Админ. центарСарпсборг
Површина4.182,19 km2
Становништво2010.
 — број ст.276.647
 густина ст.66,15 ст./km2
Број општина18
Званични веб-сајт

Површина округа Естфолд је 4.182,19 , на којој живи око 280 хиљада становника.

Слоган округа гласи; "Срце Скандинавије".

Грб Естфолда представља природу и идеју да сунце даје живот. Средњи зрак на грбу означава топлоту а два зрака са стране представљају светлост.

Положај и границе округа

Округ Естфолд се налази у крајње југоисточним делу Норвешке и граничи се са:

Природни услови

Естфолд је приморски округ, који има планинско и шумовито залеђе на истоку. Приобаље на западу је у виду више мањих долина и омањих низија, а дуж обале се налази низ мањих острва.

Округ излази на Северно море, на његов део Скагерак. Обала је разуђена, са много мањих острва и полуострва. У округу се налази ушће реке Гломе, најдуже у Норвешкој. У округу постоји и низ малих језера.

Становништво

По подацима из 2010. године на подручју округа Естфолд живи близу 280 хиљада становника, већином етничких Норвежана.

Округ последњих деценија бележи значајно повећање становништва. У последњих 3 деценије увећање је било за приближно 15%.

Густина насељености - Округ има густину насељености од преко 65 ст./km², што је 5 пута више од државног просека (12,5 ст./km²). Западни, приобални део округа је много боље насељен него планински на истоку.

Подела на општине

Округ Естфолд је подељен на 18 општина (kommuner).

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.