Еребус (планина)

Планина Еребус (енгл. ) на Антарктику је најјужнији активни вулкан на Земљи. Висок је 3.794 (12.448 стопа) и налази се на Росовом острву које је такође дом и трима неактивним вулканима, пре свега планини Терор.

Еребус
Планина Еребус, 1972
Географске карактеристике
Ндм. висина3.794 m
Координате77°32′00″ ЈГШ; 167°17′00″ ИГД
Географија
Еребус
Росово острво
Геологија
Старост стена1 милион година
Врста планинестратовулкан
Последња ерупција2006. (још траје)

Вулкан је непрекидно активан од 1972. године и место је где се налази Еребушка вулканска опсерваторија Новомексичког института за рударство и технологију. У кратеру се налази једно од неколико преосталих језера лаве у свету.

Планину Еребус је 1841. године открио поларни истраживач Џејмс Кларк Рос (енгл. ). Росови бродови су се звали Еребус и Терор (ове бродове је такође користио и Џон Френклин (енгл. )) на трагичном путу у потрази за Северозападним пролазом). Еребус су први пут освојили чланови групе Ернеста Шеклтона (енгл. ) 1908. године. И бродови и вулкани су именовани по Еребусу, примордијалном грчком богу, сину Хаоса.

Авионска несрећа

На планину Ербус пао је фебруара 1979. авион Макдонел Даглас DC-10-30 компаније Ер Њу Зиланд, који је превозио путнике на линији од Окландског међународног аеродрома на Новом Зеланду до Антарктика. Погинуло је 257 путника и чланова посаде.

Геологија

Планина Еребус је данас најактивнији вулкан на Антарктику. У кратеру планине Еребус непрекидно се налазе језера лаве, а дневне ерупције су стромболијанског типа. Током 2005. примећене су мале ерупције пепела и мале ерупције лаве, које су долазиле из вентила близу језера лаве. Доња половина вулкана је штит а горња је стратокон (слично вулкану Етна).

Планина Еребус (3794 метара изнад нивоа мора) се класификује као полигенетичка старовулканска планина. Композиција текуће еруптивне активности на овој планини је анортокласни-порфирички тефритички фенолит и фенолит, који чине масу лаве из вулкана. Најстарији производ ерупције са Еребуса састоји се од релативно неиздифиренциране и невискозне басанитске лаве, док се може наћи и нешто млађи басанитска и фонотефритска лава.

Види још

  • Нимордова експедиција - први успон на Еребус.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.