Европски економски простор

Европски економски простор (ЕЕП, понекад се преводи и као Европска економска зона (ЕЕЗ); енгл. ) настао је 1. јануара 1994. споразумом између Европске слободне трговинске асоцијације (ЕФТА) и Европске уније (ЕУ). ЕЕП је створен како би се омогућило земљама ЕФТА да учествују у јединственом слободном тржишту, а да не морају приступити Европској унији.

Европски економски простор

Чланице ЕУ:      Чланице ЕЕП      Споразум о поступку ратификације (Хрватска) Чланице ЕФТА-е:      Чланице ЕЕП      Није ратификован потпис (Швајцарска)

Европски економски простор не треба мешати са Европском економском заједницом (ЕЕЗ), слободним тржиштем и организацијом успостављеним 1958. и најважнијим делом Европске заједнице, једног од три стуба-носача Европске уније.

Чланство

На референдуму, швајцарски грађани су одлучили да не желе учествовати у Европском економском простору. Уместо тога, Швајцарска је повезана са Европском унијом са посебним билетералним споразумом, са одредбама другачијим од споразума ЕЕП.

Садашње чланство ЕЕП се састоји од:

Начела ЕЕП

Слободна размена:

  • добара
  • услуга
  • капитала
  • слобода кретања људи

Институције

Институције Европског економског простора се састоје из држава чланица, као и Европске комисије која заступа ЕУ, и имају функцију усклађивања законодавства законима Уније у земљама које нису чланице. Савет чланица ЕЕП се састаје двапут годишње да добију извештај о односу између земаља чланица.

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.