Доњецка Народна Република

Доњецка Народна Република (рус. , укр. ) самопроглашена је република, на подручју Доњецке области Украјине. Република је проглашена 7. априла 2014.[1][2] од стране активиста који су заузели зграду регионалне администрације у Доњецку, а након свргавања бившег про-руског председника Виктора Јануковича и повратак Крима Русији.[3].

Доњецка Народна Република
Застава
Грб
Главни градДоњецк
Службени језикруски, украјински
Владавина
Облик државерепублика
  ГлаваДмитриј Трапезников
  ПремијерДмитриј Трапезников
Историја
НезависностОд Украјине
  Проглашена12. мај 2014.
Географија
Површина
  укупно8.538,9 (територија под контролом побуњеника) km2(-)
Становништво
  2015.2.326.466(-)
  густина273 ст./km2
Економија
Валутаукрајинска гривна и руска рубља
Остале информације
Временска зона +3
Позивни број+380 62

Историја

На подручју на које полаже право Доњецка Народна Република формирана је Народна милиција Донбаса, оружана формација која је исказала приврженост Доњецкој Народној Републици. Током априла 2014. активисти привржени Доњецкој Народној Републици и чланови Народне милиције Донбаса преузели су контролу над владиним зградама у једном броју градова Доњецке области и успоставили контролне пунктове и барикаде на путевима.

Владине зграде су заузете у градовима Доњецк, Мариупол, Хорливка, Славјанск, Краматорск, Јенакијеве, Макејевка, Друшкивка и Жданивка. Поред делова Доњецке области које су заузели активисти привржени Доњецкој народној републици, делови регије су остали под контролом украјинске владе. На неким местима дошло је и до оружаних сукоба.

Формирана је привремена влада републике за чијег је председника изабран Денис Пушилин.

25. априла, руководство Доњецке Народне Републике затражило је помоћ од Русије, Белорусије и Србије.[4]

Референдум за независност одржан је 11. маја 2014.[5] Излазност је била приближно 75% од којих је 89% гласало за независност.[6] У неким крајевима кијевска власт насилно је ометала гласања. Наредног дана, 12. маја, Доњецка Народна Република је прогласила себе сувереном државом.[7]

24. маја 2014. године Доњецка Народна Република је ушла у састав самопроглашене државе Новорусије.

Види још

Референце

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.