Дискавери (канал)

Дискавери (енгл. ) амерички је телевизијски канал који се емитује путем сателита и кабловских оператера (у развијеним земљама и путем IPTV — телевизијски програм путем интернет протокола). Канал је утемељио Џон Хендрикс, а дистрибуира га фирма Дискавери комуникације (енгл. ). Емитује документарне филмове, углавном о популарној науци, техници и историјским темама, који су по свом садржају намењени свим генерацијама. Дискавери група за подручје Европе састоји се од следећих канала: Дискавери, Анимал планет, Дискавери сајенс, Дискавери свет, Инвестигејшон Дискавери, Дискавери HD и Анимал планет HD. У Србији се емитују верзије Дискавери за централну и источну Европу.

Дискавери
ТипТВ мрежа - канал
Земља САД
ВласникДискавери комуникације
ОснивачЏон Хендрикс
Датум покретања17. јун 1985. (Силвер Спринг - САД)
Веб-сајтdiscovery.com

Канал Дискавери на српском језику је почео са емитовањем 4. априла 2005. године. Овај популарни амерички едукативно-документарни канал је почео са емитовањем локализованог садржаја на српском језику на тржишту Србије и Црне Горе. У почецима је било титловано око 22 % садржаја, док је наредних годину дана то било увећано на 80 %. Програм се емитује на енглеском језику и са српским титловима на латиници.

Бициклистички тим

Дискавери канал је од 2005. до 2007. године био спонзор професионалне бициклистичке екипе (енгл. ) која је заведена под тимским кодом Светске бициклистичке федерације (УЦИ тим код:). Дискавери канал је наставио спонзорство Поштанске службе САД након 2004. године. Ленс Армстронг, је седам пута био победник Тур де Франса (6 пута са тимом У. С. Постал), а лидер екипе под покровитељством Дискавери канала је био у току турнеје 2005. године. Те године са овом екипом је победио на трци Тур де Франс, а исти успех је успео да понови шпански бициклиста Алберто Контадор две године касније. Од 2005 до 2007, тим је био један од 20 тимова који се такмичио у ново-основаном УЦИ - Про Туру.

Астрономска истраживања

Дискавери канал финансира изградњу Телескопа Дискавери канала, у сарадњи са Ловел опсерваторијом која важи за једну од најстаријих на подручју Северне Америка (подигнута је 1965. године). Изградња овог новог великог телескопа се врши у близини места у северној Аризони, а очекује се да ће по димензијама бити један од пет највећих континенталних телескопа на подручју САД чиме би омогућио астрономима Ловел опсерваторије да се баве истраживањима у новим областима и да спровођење постојећих програма буде ефикасније и ефективније.

Популарне емисије

Основни канали Дискавери мреже су примарно фокусирани на „реалне“ друштвене теме, односно на истраживањима и оповргавању разних спекулација, као и представљању обичних људи који се баве необичним занимањима. Серијал „Хероја свакодневнице“ садржи приче о страственим људима авантуристичког духа, којима опасни и тешки послови доносе највеће задовољство. Канцеларије и радни столови су замењени авантурама по океанима, непиступачним локацијама, шумама као и грађевинским објектима великих димензија.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.