Дидије Јулијан

Марко Север Дидије Јулијан (рођен 133. године, погинуо 193. године) био је цар Римског царства од 28. марта до 1. јуна 193. године. Дошао је на престо тако што је победио на лицитацији коју су организовали преторијанци пошто су убили Пертинакса. То је довело до грађанског рата који је завршио победом Септимија Севера.

Дидије Јулијан
новац Дидија Јулијана
Пуно имеМарко Север Дидије Јулијан
Датум рођења30. јануар 133. или
2. фебруар 137.
Место рођењаМедиуланум, (данашњи Милано, Италија)
Римско царство
Датум смрти1. јун 193. (56/60 год.)
Место смртиРим
Римско царство
ОтацКвинт Петроније Дидије Север
МајкаЕмилија Клара
СупружникManlia Scantilla
ПотомствоDidia Clara
Римски цар
Период28. март1. јун 193. (2 месеца)
ПретходникПертинакс
НаследникСептимије Север

Јулијан је рођен 30. јануара 133. године у једном сенаторској фамилији из Милана. Дидија Јулијана је подизала Домиција Луцила, мајка Марка Аурелија. Дидије Јулијан је постао конзул 175. године, касније је управљао провинцијама Далмацијом, Доњом Германијом, Понтом и Битинијом и Африком.

После Петринаксовог убиства, на аукцији коју су организовали преторијанци, Дидије Јулијан је сваком преторијанцу понудио 25000 сестерција и тако победио градског префекта Тита Флавија Сулпицијана. Римски сенат, у страху од преторијанаца, прогласио га је царем. Његова жена је добила титулу Августе.

Међутим, ова аукција се показала непопуларном. Тројица војсковођа из различитих делова Царства су подигла устанке: Песценије Нигер у Сирији, Клодије Албин у Британији и Септимије Север у Панонији. Када је Септимије Север ушао у Рим, Дидија Јулијана је одмах збацио Сенат, а нови цар је наредио да се Дидију Јулијану одруби глава.

Спољашње везе

Претходник:
Пертинакс
Римски цар
Наследник:
Септимије Север
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.