Девон (периода)

Девон је геолошка периода палеозоика која је се односи на време од пре око 416 до пре око 359,2 милиона година. Назив је добила према истоименој грофовији у Уједињеном Краљевству где су први пут изучаване стене девонске старости. Подела девона је извршена на основу односа слојева у Арденима.

Поједностављена геолошка табела
ЕРА ПЕРИОД
Кенозоик Квартар
Неоген
Палеоген
Мезозоик Креда
Јура
Тријас
Палеозоик Перм
Карбон
Девон
Силур
Ордовицијум
Камбријум

Живот у девону

У девону су јаче развијене копнене биљке. Представник доњег и средњег девона је род а горњег . Поред рода заступљени су родови , , и др.

Горњедевонска флора више готово и нема псилофита. Главни представник је из групе папрати ().

У прелазној зони према мору свој живот наставља заједница у којој се истичу -и из групе Агнатха, затим -и са родовима и . Током ове периоде ова заједница све више продире у водене просторе, а крајем девона изумире.

Повремени становници простора ван воде су и неке рибе дводихалице () с родом и ресоперке () с родовима , и др. Ресоперке имају велико филогенетско значење, јер су се временом њихова пераја поступно преобразила у удове, па су од њих у млађем девону настали примитивни водоземци.

Представници живог света у мору су:

  • корали -
  • брахиоподе - родови
  • трилобити губе значај - .

У западној Србији у подручју Јадра, девон је претежно кластичног развоја са прослојцима кречњака, посебно у вишим деловима. Код Дружетића северно од Ваљева нађена је богата фауна средњег и горњег девона у којој су нађени остаци трилобитског рода , затим тентакулити (), гонијатити (), бројни конодонти ().

Спољашње везе

Ера:
Палеозоик
Периоде:
Камбријум
Ордовицијум
Силур
Девон
Карбон
Перм
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.