Двадесета египатска династија

Двадеста династија, осамнаеста династија и деветнаеста династија се често називају, једним именом, Ново краљевство. Ова се династија сматра последњом у Новом краљевству, а следио ју је Трећи прелазни период Египта.

Владари

Двадесету династију је основао Сетнат, али једини познатији члан је био Рамзес III, који је као свој узор имао Рамзеса II Великог.

Пљачке гробове

Период ових владара је карактеристичан по почетку систематске пљачке краљевских гробница. Многи од докумената који датирају из овог периода се тичу истрага и казни за ова недела, посебно у доба владавине Рамзеса IX и Рамзеса XI.

Пад династије

Слично као што се догодило с претходном Деветнаестом династијом, и ова је постала жртвом сукоба међу наследницима Рамзеса III. Тако је познато да су најмање три сина Рамзеса III преузела власт под именима Рамзес IV, Рамзес VI и Рамзес VIII. Поред тога Египат је у исто време постао жртва неколико сушних периода, ниског водостаја Нила, глади, побуна и корупције; што је све поткопавало краљевски ауторитет. Власт последњег фараона двадесете династије Рамзеса XI је тако ослабила да су Високи свештеници Амона у Теби у ствари постали владари Горњег Египта, док је Смендес контролисао Доњи Египат још и пре смрти Рамзеса XI. Смендес је временом основао Двадесетпрву династију у Танису.

Хронологија Двадесете династије

Референце

    Види још

    • Историја старог Египта.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.