Дарије II

Дарије II је био краљ Персије од 423. п. н. е. до 404. п. н. е.. Он је био незаконити син цара Артаксеркса и вавилонске конкубине. Након смрти цара Артаксеркса, влада Артаксерксов законити син Ксеркс II. Незаконити синови Дарије II и Согдијан су претенденти за престо. Согдијан убија Ксеркса II, само 45 дана након доласка на власт. Командант коњице убија Согдијана након 6 месеци, а Дарије II постаје једини краљ.

Дарије II
Пећина Дарија II
Датум рођења475. п. н. е.
Датум смрти405. п. н. е.
ДинастијаАхемениди
ОтацАртаксеркс I
МајкаCosmartidene
СупружникParysatis
ПотомствоOstanes, Артаксеркс II, Кир Млађи
Период423. п. н. е.404. п. н. е.
ПретходникСогдијан
НаследникАртаксеркс II

Током његове владавине непрекидно и велико опорезивање узрокује напуштање земљорадње. Многа поља се претварају у пашњаке, да би се избегли порези. Персијска моћ се срозава.

Дарије II је обновио споразум са Атином. Персија смирује једну од побуна у Сарду 413. п. н. е.. Када се побунио Даријев син Аморг 413. п. н. е. у Карији, Атина је помагала побуну. Дарије зато одлучује да помаже Спарту против Атине.

Пошто је сад Сард био поново смирен, Персија почиње убирати порезе од грчких градова, а нуди и помоћ спартанским трупама у Азији. Потписује се споразум са Спартом о заједничком рату против Атине. Али спартански политичари одбијају да ратифицирају споразум, који би омогућавао проширење Персије у грчкој сфери интереса. Спартански амбасадор захтева промену, али не успева. У међувремену један одбегли Атињанин уверава Персијанце да се одгоди плаћање Спарти, јер би после спартанске победе Спарта била противник Персије. Након доста изгубљеног времена у трећем уговору Спартанци признају персијске порезе у Азији, али не ван Азије, а Персијанци плаћају Спарту.

У Медији је избила побуна, коју Дарије II смирује. Спречио је један дворски преврат, којег предводи еунух, који је покушао бити краљ. У Египту 409. п. н. е. избија побуна збох једног јеврејског храма. До 404. п. н. е. Египат је био изгубљен за Персијско царство.

Године 409. п. н. е. Атињани продиру у Малу Азију и пале жито у Лидији. Даријев син Кир Млађи постаје командант трупа у Азији. Кир почиње давати велику новчану помоћ Спарти. То омогућује Спарти да победи и да сасече снабдевање Атине житом из области око Црног мора. Глађу притиснута Атина предаје се 404. п. н. е. . Наслеђује га син Артаксеркс II.

Види још

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.