Грб Маурицијуса

Грб Маурицијуса је званични хералдички симбол афричке острвске државе Републике Маурицијус. Грб је усвојен 25. августа 1906. године, а дизајнирао га је градоначелник Јоханезбурга, лорд Јохан Ван Дер Пуф.

Грб Маурицијуса
Детаљи
Носилац Маурицијус
Усвојен25. августа 1906.
Мото„Звезда и кључ Индијског океана“

Опис

На грбу се налази штит који је подлејен у четири поља, наизменично плаве и златне боје. У првом пољу приказан је стари брод. Брод је симбол доласка Европљана, попут Португалаца, Холанђана, Француза и Енглеза. Поред поља с бродом налазе се три палме. Палме представљају тропско растиње и три острва која чине Маурицијус као државу, Каргадос-Карахос, Агалега и Родругез. На доњим пољима грба стоје кључ и сребрна петокрака звезда. Кључ и звезда односе се на државно гесло које описује Маурицијус као „звезду и кључ Индијског океана“. Гесло је исписано на латинском језику („“).

Штит придржавају птица додо и јелен самбар. Испод њих стоји златно-црвена трака са државним геслом, а изнад се простиру два листа палме.

Види још

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.