Грам

Грам (симбол: g) је јединица масе. Грам је хиљадити део килограма. Припада групи СИ изведених јединица. Реч грам потиче од латинске речи речи , што значи мала тежина.

СИ систем

Иако грам није СИ основна јединица, она је подумножак килограма, који јесте основна јединица. У СИ-ју, грам је такође корен на који се додају СИ префикси. Међутим, грам је основна јединица старијег cgs (центиметар - грам - секунда) система мерења, система који није више у широкој употреби. Грам је есенцијална мерна јединица у научним радовима широм света.

Дефиниција

Грам је првобитно дефинисан као „апсолутна тежина чисте воде запремине од коцке хиљадитог дела метра, на температури топљења леда.“[1] Ово се дешава на температури од близу 4 °C.

Тренутна дефиниција каже да је грам дефинисан као један хиљадити део килограма, основне СИ јединице. Килограм је пак дефинисан као једнака маси физичког прототипа који се чува од стране Међународног бироа за тегове и мере.

Однос са другим јединицама мере

Референце

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.