Гордијан II

Марко Антоније Гордијан Семпронијан Римски Афрички (рођен око 192. године - умро 12. априла 238. године), познат у српском као Гордијан II био је римски цар током 238. године.

Гордијан II
Гордијан II на новцу
Датум рођења190те
Место рођењаКартагина
Римско царство
Датум смрти12. април 238.
Место смртиКартагина
Римско царство
ОтацГордијан I
ПретходникMaximinus Thrax
НаследникПупијен и Балбин and Balbinus

Гордијан II био је син Гордијана I и непознате мајке. Његова сестра Антонија Гордијана била је мајка Гордијана III. Изгледа да је Гордијан II био квестор у време Елегабала и да је био претор и суфектни конзул у доба Александра Севера. 237. године, када је његов отац постао управник Африке, Гордијан је тамо отишао са оцем.

Гордијан I се ставио на чело побуне против Максимина Трачанина и као већ стар човек постао цар 238. године. Његов син је проглашен за Гордијана II. Обојицу царева је потврдио сенат, противник владавине Максимина Трачанина.

Али, цареви нису успели да се одупру Капелину, управнику Нумидије који је био веран Максимину Трачанину. Гордијан II је погинуо у бици, а његов отац је извршио самоубиство.

Нешто касније је сестрић Гордијана II, Гордијан III, постао римски цар.


Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.