Гну

Гну (лат. ) је род великих папкара који укључује две врсте које обе живе у Африци: белорепи гну () и обични гну (). Име „гну“ је настало од ономатопеје гласа гнуа.

Гну
Временски распон: 2.5–0 Ma
Рани Плеистоцен – данас
Обични гну у Националном парку Етоша
Научна класификација
Царство:
Тип:
Подтип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:

(, 1812)
врсте

Ареал гнуа:
Ареал белорепог гнуа (жута)
Ареал обичног гнуа (плава)
Област где се преклапају ареали (браон)

Опис

Гну је висок од 1,15 до 1,4 метара у раменима и може да тежи од 150 до 250 килограма.

Гну може да живи и више од 20 година.

Исхрана

Претежно се хране травом. Сезонски карактер афричких травњака — савана — присиљава гнуове да мигрирају у току године. Главна миграција је у мају, када више од милион животиња напушта ливаде и одлази у шуме. У новембру са првим кишама се враћају у равнице.

Гну је важан део екосистема савана. Њихова балега ђубри земљиште а њихова паша и гажење копитама подстиче нови раст траве.

Размножавање

Женке гнуа се теле лети у равницама. Теле може да хода неколико минута после рођења, а после неколико дана може да прати крдо.

После телења почиње сезона парења. Доминантни мужјаци бране територију коју су обележили балегом и феромонима који су произведени у мирисним жлездама у копитима. Потчињени мужјаци формирају крда самаца.

Грабљивци

Они су важан плен за грабљивице као што су лавови и хијене.

Распрострањеност

Насељавају равнице и ретке шуме у јужној Африци, посебно Серенгети. У Зимбабвеу се гну налази у нижим пределима централног платоа на североистоку, југу и југозападу. Нису присутни у долини Замбезија највероватније због мува Це-Це. Спактакуларне концентрације гнуа се могу видети у националном парку Хванге на степама Нгамо за време кишног периода.

Референце

    Спољашње везе

    • Енциклопедија Колумбија: „Гну“ (на језику: енглески)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.