Гиза

Гиза (арап. //; на египатско арапском дијалекту Каира изговара као ; исто тако понекад је писано , , или ) је град у Египту у гувернорат Гиза. Према процени из 2008. у граду је живело 3.258.540 становника. Гиза је изграђена на западној обали реке Нил, 20 km југозападно од централног Каира, данашњи део шире каирске метрополе.

Гиза
Поглед на Гизу и пирамиде
Застава
Административни подаци
Држава Египат
ГубернијаГиза
Становништво
Становништво
  2008.3.258.540
Географске карактеристике
Координате30°01′00″ СГШ; 31°13′00″ ИГД
Временска зонаUTC+2
Ндм. висина16 м
Површина1,579,750,000 квадратни метар км2
Гиза
Гиза на мапи Египта
Поштански број(+20) 2
Позивни број027
Веб-сајт
http://www.giza.gov.eg/English/default.aspx

Гиза је једна од најпознатијих туристичких дестинација захваљујући свом комплексу импресивних древних споменика. То је гробни комплекс египатских краљева и храмова, који се састоји од Велике сфинге, великих пирамида, бројних других пирамида и храмова.

Гиза је некада била гринички меридијан, референтна тачка за одређивање географске дужине, највероватније за подручје великих пирамида.

Историја

Најпознатије археолошко налазиште Гизе, Висораван Гизе, садржи неке од најпознатијих споменика древне египатске историје. Некада се развијао захваљујући Нилу који је директно плавио Висораван Гизу, па су Пирамиде у Гизи биле саграђене тако да се с њих може видети древна египатска престолница Мемфис, која је у доба њихове изградње била у близини данашњег Каира. Сам град се доста мењао кроз време. Промене инфраструктуре су забежене за време различитих режима који су владали Египтом, укључујући Британце у 19. и раном 20. веку, који су саградили велики број цеста, улица и зграда у околном подручју. Често се погрешно мисли да је Гиза ништа друго до пустињска област; међутим, Гиза је постала средиште културе Египта те је густо насељена, тако да у њој постоје многе зграде и градске службе. Гиза је запримила велику пажњу због великог броја древних египатских споменика на Висоравни Гиза, који су привукле милионе туриста и посетилаца. Због тога су у инфтаструктуру Гизе улагали како британске власти пре египатске револуције, тако и савремена египатска влада с обзиром на његову туристичку важност. Један од познатих делова Гизе је Алхарам, који је у прошлости био популаран због ноћних клубова. У Замалеку пак живи египатска средња класа, док је недавно Алмохандесеен постао пренасељен.

Становништво

Према процени, у граду је 2008. живело 3.258.540 становника.

Кретање броја становника
1986.1996.2006.
1.883.189[1] 2.221.868[1] 3.087.878[1]

Економија

Гиза је економски потенцијал Египта. Захваљујући бројним туристима, Гиза је седиште многобројних луксузних хотела чији се број из године у годину повећава.

Развијена је и филмска, керамичарска, машинска и дуванска индустрија.

Туризам

Захваљујућу бројним храмовима и споменицима културе Старог Египта, милиони туриста сваке године долазе у Гизу. Најзначајнија туристичка дестинација свакако су Пирамиде у Гизи, комплекс од три гробнице египатских владара.

Гиза је са Шарм ел Шеиком и Каиром најпознатији египатска туристичка дестинација.

Образовање

Поред предшколских, основних и средњошколских установа у Гизи је 1932. основана и Академија арапског језика. Универзитет Каира је 1924. премештен из Каира у Гизу.

Види још

Референце

  1. „Egypt: largest cities and towns and statistics of their population”. Архивирано из оригинала на датум 18. 12. 2012. Приступљено 2. 12. 2012.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.