Георгије Острогорски

Георгије Острогорски (рус. ; Санкт Петербург, 19. јануар 1902Београд, 24. октобар 1976) је био дугогодишњи професор византијске историје на Београдском универзитету и оснивач Византинолошког института САНУ, један од највећих византолога двадесетог века и добитник многих домаћих и страних научних признања.

Георгије Острогорски
Георгије Острогорски
Датум рођења(1902-01-19)19. јануар 1902.
Место рођењаСанкт Петербург
Руска Империја
Датум смрти24. октобар 1976.(1976-10-24)(74 год.)
Место смртиБеоград
СФРЈ

Биографија

Рођен је у Санкт-Петербургу, школовао се у великим универзитетским центрима Немачке и Француске. Георгије Острогорски се 1933. године, после одбрањене докторске дисертације 1927. и неколико година професуре на универзитету у Вроцлаву, доселио у Србију, тадашњу Југославију. Добио је место на Београдском универзитету, на Филозофском факултету, Одељење за историју, где је на предмету Историја Византије радио читавог живота. Основао је Византолошки институт[1] САНУ, који је, захваљујући његовом угледу, постао важна институција светске византологије.

Георгије Острогорски је написао Историју Византије публиковану 1963 године у Монаку.Hа немачком језику изашла је у чувеној Милеровој серији „“. Ово дело има неколико српских издања, а преведено је и на све светске језике и данас се још увек сматра једним од најсвеобухватнијих једнотомних прегледа византијске историје. У својим многобројним делима проучавао је готово све видове живота Византије: политичку историју, социјално-економску историју, историју идеја, односе са словенским светом.

Важнији радови

Референце

  1. „Острогорски и Београдска византолошка школа”. Архивирано из оригинала на датум 02. 10. 2016. Приступљено 28. 09. 2016.

Литература

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.