Гвам

Територија Гвам (енгл. , чам. ), острво је у западном Пацифику и територија САД.

Гуам
The Territory of Guam
Guåhan
Застава
Грб
Крилатица: 
(Где амерички дан почиње)
Химна: 
Барјак искићен звездама
Главни градХагатња
Службени језикенглески, чаморо
Владавина
Облик државеПридружене државе Сједињених Америчких Држава
  ПредседникДоналд Трамп
  ГувернерЛурдес Гереро
Историја
Географија
Површина
  укупно541,3 km2(190)
Становништво
  2010.[1]159.358(191)
  густина294,4 ст./km2
Економија
ВалутаАмерички долар ()
Остале информације
Временска зона 10
Интернет домен
Позивни број+1-671

Становници су већином Чаморои који су населили острво отприлике пре 3.500 година. Острво је највеће и најјужније од свих Маријанских острва. Главни град је Хагатња (), стари назив је Агања (). Привреда Гуама углавном зависи од туризма (већином из Јапана) и база америчке војске).

Први становници овог острва били су Негритоси, ниски тамнопути народ коврџаве косе и очију чија боја варира од смеђе до црне. Потекли су из делова југоисточне Азије. Одатле су вероватно дошли услед климатским промена насталих за време последњег до сада леденог доба. Није искључено ни то да су их народи северно и западно од њих приморали да напусте своје постојбине и населе се у Малезији, Новој Гвинеји, Малинезији, Меланезији и Филипинима. Судећи по радиоактивном угљенику, научници су установили да су Негритоси настањивали Нови Гвинеју више од 40.000 година.[2]

Референце

Литература

  • Cunningham, Lawrence J.; Beaty, Janice J. (2001). A History of Guam. Honolulu: Bess Press. стр. 1—2. ISBN 978-1-57306-068-4.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.