Бускеруд

Бускеруд (норв. ) је округ у јужном делу Норвешке. Управно седиште округа је град Драмен. Значајни су и градови Хенефос и Конгсберг.

Округ Бускеруд
Buskerud

Грб
Држава Норвешка
ПокрајинаИсточна Норвешка
Админ. центарДрамен
Површина14.910,76 km2
Становништво2010.
 — број ст.263.183
 густина ст.17,65 ст./km2
Број општина21
Званични веб-сајт

Површина округа Бускеруд је 14.910,76 , на којој живи око 260 хиљада становника.

Грб Бускеруда потиче из 1966. године и на њему се налази плави медвед, који означава добијање плавог пигмента из кобалта (оваква производња је некад постојала у градићу Модум). Сива позадина означава руднике сребра у Конгсбергу.

Положај и границе округа

Округ Бускеруд се налази у јужном делу Норвешке и граничи се са:

Природни услови

Бускеруд је округ са кратким излазом на море, са пространим планинским и шумовитим залеђем на западу. Приобаље на југоистоку је у виду неколико мањих долина и омањих низија. На западу се издиже планина Халинг.

Округ излази на Северно море, на његов део Категат. Обала је разуђена, са полуострвом Хурум. У округу постоји и низ језера, од којих су већ и значајнија Кредерен и Тири.

Становништво

По подацима из 2010. године на подручју округа Бускеруд живи преко 260 хиљада становника, већином етничких Норвежана.

Округ последњих деценија бележи значајно повећање становништва. У последњих 3 деценије увећање је било за приближно 20%.

Густина насељености - Округ има густину насељености од око 18 ст./км², што је осетно више од државног просека (12,5 ст./км²). Источни, нижи део округа је много боље насељен него планински на западу.

Подела на општине

Округ Бускеруд је подељен на 21 општину (kommuner).

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.