Брамапутра

Брамапутра (позната и као и ) је једна од већих река 10. по величини река у Азији. Извире на Тибету, а пролази кроз Хималаје и државе Кину, Индију и на крају Бангладеш. На свом ушћу у Индијски океан заједно са Гангом чини највећу делту на свету.

Брамапутра ()
Брамапутра код Тибета
Опште информације
Дужина2.900[1] 
Басен651.334 2
Пр. проток48 160 3
Водоток
ИзворТибет
В. извора4800 
УшћеБенгалски залив
Географске карактеристике
Држава/е Кина ,
Индија ,
Бангладеш
ПритокеLhasa River, Nyang River, Dibang River, Lohit, Dihing River, Dhansiri River, Kopili River, Myang Chu, Siyom, Subansiri River, Kameng River, Манас, Gangadhar, Torsa River, Teesta River, Jaldhaka River, Sankosh River, Lohit River, Buriganga River, River Diphlu, Raidāk River, Beki River

Са својим извором у региону језера Манасаровар, који се налази на северној страни Хималаја у округу Буранг у Тибету као река Јарлунг Цангпо,[1] протиче преко јужног Тибета и пробија се кроз Хималаје у великим клисурама (укључујући и Јарлунг Цангпо велики кањон) и у Аруначал Прадеш (Индија).[2] Она тече југозападно кроз долину Асама као Брамапутра и јужно преко Бангладеша као Јамуна (што није иста река као и Јамуна у Индији). У пространој делти Ганга, спаја се с Падмом, што је устаљени назив реке Ганг у Бангладешу. На крају се спаја са реком Мегна и одавде је позната као Мегна пре изливања у Бенгалски залив.[3]

Око 28.999 km (18.019 mi)[1] дуга, Брамапутра је важна река за наводњавање и транспорт. Просечна дубина реке је 38 m (124 ft), а максимална дубина је 120 m (380 ft). Река је подложна катастрофалним поплавама у пролеће када се топи снег Хималаја. Просечни проток реке износи око 19.800 m3/s (700.000 cu ft/s),[2] а поплаве могу досећи преко 100.000 m3/s (3.500.000 cu ft/s).[4] Она је класичан пример испреплетане реке и веома је подложна миграцији канала и авулзији.[5] То је уједно и једна од ретких река у свету које показују плимни талас. Она је пловна за већем делу своје дужине.

Опис

Река Брамапутра извире у југозападном делу Тибетске висоравни из ледника Џима Јангцонг[6], на 4800 м надморске висине. Као Цанг-по, значајна је за локални промет чамцима, тече јужним Тибетом. Под именом Дијанг пробија се уском, дубоко усеченом долином, која се сматра надубљим кањоном на свету[7], источне огранке Хималаја и прелази у низијско подручје индијске државе Аруначал Прадеш где тече низијом Асам. Од притоке Дибанг назива се својим најпознатијим именом, Брамапутра. Спаја се с Гангом и највећом делтом на свету (речни систем Сурма-Мегна, познат по тигровима, крокодилима и шумама мангрове) улива се у Бенгалски залив.

У средњем делу тока код луке Ганати Брамапутра је широка више од 1500 м и дубока око 24 м. Водостај је највиши лети. За мање бродове пловна је већином тока до пристаништа Дибругар, 1290 km узводно од ушћа. Има велики хидроенергетски потенцијал. Делимично каналисање у доњем току служи углавном за наводњавање, али остаје врло склона катастрофалним поплавама приликом отапања хималајског снега у пролеће. Једна од ретких река на свету коју карактерише талас плиме. Важна је пловна река.

Историја и симболика

Док већина индијских и бангладешких река носи женска имена, Брамапутра је названа ретким мушким именом, које у преводу значи "син Браме. Горњи ток био је дуго непознат, и истражен је тек година 1884—86. Брамапутра поседује религиозно значење за Хиндусе. Извире крај свете планине Каилас у Тибету. Више локалитета дуж тока реке има митолошко значење, од којих храм Копа на језеру Мансаровар као један од најпосећенијих [8]

Види још

Референце

  1. „Scientists pinpoint sources of four major international rivers”. Xinhua News Agency. 22. 8. 2011. Приступљено 8. 9. 2015.
  2. „Brahmaputra River”. Encyclopædia Britannica.
  3. „Brahmaputra River Flowing Down From Himalayas Towards Bay of Bengal”. Приступљено 22. 11. 2011.
  4. „Water Resources of Bangladesh”. FAO. Архивирано из оригинала на датум 6. 8. 2009. Приступљено 18. 11. 2010.
  5. Catling, David (1992). Rice in deep water. International Rice Research Institute. стр. 177. ISBN 978-971-22-0005-2.
  6. The New Largest Canyon in the World Архивирано на сајту (фебруар 28, 2008) (на језику: енглески) from 100gogo.com Архивирано на сајту (новембар 17, 2015) (на језику: енглески)
  7. Canyonlands of Tibet and Central Asia, from canyonsworldwide.com.
  8. CReligious Importance of Brahmaputra River, from indianetzone.com .

Литература

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.