Бели јасен

Бели јасен (Fraxinus excelsior) је висине од 30 до 40 . Плод је крилата орашица, а цвета у априлу и мају. Значајна је шумска врста која насељава плоднија и умерено влажна станишта, у којима се ретко јавља сушни период. У младости добро подноси приличну засену, углавном у шумама букве. У Војводини се среће у шумским заједницама Вршачких планина и Фрушке горе. Зову га још и пољски јасен.

Бели јасен
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
Биномијално име

Распрострањеност врсте

Распрострањеност

Аутохтона је врста у већем делу континенталне Европе,[2] источна граница ареала допире до планина Кавказ и Алборз. Најсевернија локација коју насељава је Тронхејмс фјорд у Норвешкој.[3][4] Врста је узгајана и натурализована на Новом Зеланду и на одређеним локалитетима у САД и Канади.[5][6][7]

Лековита својства

Бели јасен се убраја у племените лишћарске врсте, а у лековите сврхе се користи његова кора, која се скупља у пролеће, са грана старих 2—3 године. У неким случајевима се користи и лист. Дроге белог јасена користе се као диуретик, дијафоретик и антиреуматик, јер садрже смоле, танине, инозитоле и др. Данас лист има ширу примену него кора, а користи се у изради различитих препарата. Јасенова кора се често употребљавала против свих врста грознице, чак и против маларије. У западним земљама чај од јасеновог лишћа или од биљних мешавина са овом дрогом се користе за лечење артритиса, реуматизма и улога. Сасвим ретко се у лековите сврхе данас користи и семе белог јасена.

Извори

  1. - IUCN
  2. Thomas, Peter A. (2016). „Biological Flora of the British Isles: Fraxinus excelsior”. Journal of Ecology. 104: 1158—1209. doi:10.1111/1365-2745.12566.
  3. Rushforth, K. (1999). Trees of Britain and Europe. Collins 0-00-220013-9.
  4. Den virtuella floran: Fraxinus excelsior distribution
  5. Kew World Checklist of Selected Plant Families, Fraxinus excelsior
  6. Biota of North America Program, Fraxinus excelsior
  7. Altervista Flora of the United States and Canada, Fraxinus excelsior

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.