Бели Нил

Бели Нил (арап. — ) је река у екваторијалној Африци, један од главних саставница реке Нил, заједно са Плавим Нилом. Настаје у Бурундију и протиче кроз Танзанију, Уганду, Јужни Судан и Судан на дужина од око 3.700 km. Прима велики број притока од којих су најзначајније Кагера, Бахр ел Газал и Собат.

Бели Нил
Мурчинсон водопади на Белом Нилу.
Опште информације
Дужина3.700 
Басен1.800.000 2
Водоток
ИзворВикторијино језеро
УшћеНил
Географске карактеристике
Држава/е Уганда
 Јужни Судан
 Судан
ПритокеБахр ел Газал (река), Собат, Бахр ел Зераф, Ачва, Адар (река), Кидепо, Ora River, River Kafu

Ток

За изворишни крак Белог Нила узима се река Лувиронза која настаје у Бурундију на 2.700 m надморске висине близу места Бурури. Она је дуга око 110 km и близу града Китега улива се у реку Рувуву. Рувуву је дугачка 300 km и тече ка североистоку до границе са Танзанијом. На њеној територији улива се у реку Кагеру. Кагера извире у Руанди и тече на дужини од 400 km све до ушћа у Викторијино језеро.

Из Викторијиног језера, близу места Џиџа, истиче река позната под именом Викторијин Нил. Она тече кроз Уганду до језера Кјога. По истицању из језера река формира Карума водопаде, па затим и Мурчинсонове водопаде, након којих се улива у Албертово језеро. Ток који истиче из њега познат је као Албертов Нил. Код града Нимуле улази на територију Јужног Судана, где је позната као Бахр ел Џабал (планинска река). Одатле тече ка северу кроз престоницу Џубу, па све до Судске мочваре и језера Но, где прима притоку Бахр ел Газал. Јужно од Малакала са десне стране у њу се улива Собат. По изласку из Јужног Судана у северни Судан река се зове Бахр ел Абијад и тече ка северу све до главног града Картума где прима притоку Плави Нил и од њих се формира река Нил.

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.