Баобаб

Баобаб (лат. ), је дрво које потиче са Мадагаскара, из Африке и са Блиског истока. Постоји осам врста баобаба од којих је шест са Мадагаскара. Интересантан је по томе што прави резерве воде унутар стабла. Неки ботаничари тврде да је старост коју може доживети баобаб, неколико хиљада година.

Баобаб
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
врсте

видети текст чланка

Национални је симбол Мадагаскара.

Порекло имена

Назив баобаб потиче из арапског језика у којем се биљка назива бу бибаб или "многозрна воћка". Име рода којем припадају баобаби "Адансониа" изведено је из имена француског ботаничара М. Адансона(1727-1806) који је већину живота посветио овој необичној биљци. Поједини народи који живе у земљама где расте баобаб називају га и дрво мајмунског хлеба. Баобаб је биљка коју одликује широко и високо, дрвенасто стабло.

Карактеристике

У Јужноафричкој Републици постојао је примерак обима 47m и пречника од 15,9m. Дрво се у међувремену расцепило на два дела услед последица старости. Тренутно највећи примерак је баобаб из Јужноафричке Републике обима 34m и пречника 9,3m. Старост примерка А. дигитата познатог као Grootboom процењена је на најмање1275 година, што га чини једним од најстаријих примерака скривеносеменица. Ово дрво је важно као станиште за неке врсте птица које на њему праве своја гнезда, попут врсте Mottled spinetail (из реда Чиопа) или неких врста птица Ткаља. Џиновско стабло служи му и као резервоар воде. Унутар стабла често се скупља вода те се зато користи као резервоар воде у сушним подручијима. У Африци се лишће и језгра плодова користе за исхрану. Његово стабло може бити у потпуности шупље.

Занимљивости

У еритрејском граду Керену налази се капела Св. Марије уређена унутар стабла баобаба. Сличан пример налази се у Јужној Африци, где је саграђен кафић унутар једног баобаба. Баобаб у којем се налази кафић зове се "Sunland baobab". Стабло баобаба је веома широко и потребно је најмање двадесет људи да би га опасали. Баобаб се сматра једним од светских чуда природе поред секвоје Генерал Шерман и еукалиптуса. Он је један од невероватних биљака које постоје на свету.

Врсте

  • - афрички баобаб (североисточна, централна и јужна Африка)
  • - грандидијеов баобаб (Мадагаскар)
  • - аустралијски баобаб (северозападна Аустралија)
  • - мадагаскарски баобаб (Мадагаскар)
  • - перијеов баобаб (Мадагаскар)
  • - фони-баобаб (Мадагаскар)
  • - суарески баобаб (Мадагаскар)
  • - за-баобаб (Мадагаскар)

Види још

  • Нај-дрвеће света

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.