Англиканизам

Англиканизам или англиканство је израз који се користи да обухвати доктрину, религиозна веровања, систем, праксу и принципе Цркве Енглеске и других англиканских цркава. Израз у свом најширем смислу обухвата оне који су прихватили дела Енглеске реформације отелотворене у Цркви Енглеске и засебним црквама у другим земљама које се придржавају, бар у великој мери, њених доктрина, њене организације и литургије.[1][2][3]

Реч англиканизам настала је од средњовековног латинског , што је израз се појавио најкасније 1246, и значи 'Енглеска црква'.[4]

Ова грана хришћанства се по ставовима налази између протестантизма и католицизма. Црквена служба је слична католичкој, али је кроз историју ова Црква била блиско повезана са Протестантском реформацијом.

За разлику од других протестантских Цркава, а слично католичкој и православној, англиканци сматрају да њихов црквени ауторитет потиче наслеђем од првих следбеника Исуса Христа.

Као извор црквеног ауторитета англиканци признају Библију, неке црквене списе, црквену традицију и здрав резон. Међу ова 3 извора, примат се даје Библији. До спасења се по њима стиже кроз Божију милост, а она је достижна за оне који верују.

Извори

  1. Англиканизам. Енкарта.
  2. Англиканизам. Речник америчког наслеђа.
  3. Англиканизам. Католичка енциклопедија.
  4. „Anglicanism”. Catholic Encyclopedia.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.