Акерсхус

Акерсхус (норв. ) је округ у југоисточном делу Норвешке. Управно седиште округа је град Осло, који је, због значаја и величине, издвојен из округа. Најзначајније насеље у оквиру округа је Лилестрем, а битни су Дребак и Ски. Сва већа насеља у округу су суштински предграђа главног града.

Округ Акерсхус
Østfold

Грб
Држава Норвешка
ПокрајинаИсточна Норвешка
Админ. центарОсло
Површина4.918,05 km2
Становништво2010.
 — број ст.550.534
 густина ст.111,94 ст./km2
Број општина22
Званични веб-сајт

Површина округа Акерсхус је 4.918,05 , на којој живи око 550 хиљада становника.

Округ је добио назив по дворцу Акерсхус.

Грб потиче из 1987. године и представља кровове на дворцу Акерсхус.

Положај и границе округа

Округ Акерсхус се налази у југоисточним делу Норвешке и граничи се са:

Град Осло, који је самосталан округ, се налази у средишту округа Акерсхус.

Природни услови

Акерсхус је приморски округ, који има планинско и шумовито залеђе на северу и истоку. Приобаље на југозападу је у виду више мањих долина и омањих низија.

Округ излази на Северно море, на његов део Категат, тј. његов залив, Ословски фјорд. Обала је разуђена, са много мањих острва и полуострва. У источном делу округа се налази ток реке Гломе, најдуже у Норвешкој. У округу постоји и низ малих језера.

Становништво

По подацима из 2010. године на подручју округа Акерсхус живи преко 550 хиљада становника, већином етничких Норвежана.

Округ последњих деценија бележи значајно повећање становништва. У последњих 3 деценије увећање је било за преко 50%, што је највише у целој држави, а везано је за раст предграђа око Осла.

Густина насељености - Округ има густину насељености од преко 110 ст./км², што је готово 10 пута више од државног просека (12,5 ст./км²). Западни део округа, који чине предграђа Осла, је много боље насељен него планински на истоку.

Подела на општине

Округ Акерсхус је подељен на 22 општине (kommuner).

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.