Њемен

Њемен (лат. , блр. , рус. , пољ. , ) је најдужа и водом најбогатија ријека Литваније с просјечним протоком од 678 (у Бјелорусији 214 ). Извире у Бјелорусији на Минском побрђу — 45 km јужно од Минска, а у Балтичко море се улијева у Курском заливу. Тече кроз Бјелорусију, Русију и Литванију. Мањим дијелом тока чини природну границу између Литваније и Бјелорусије, а у доњем дијелу свог тока је природна граница између Литваније и Калињинградске области Руске Федерације. На територију Литваније улази послије бјелоруског града Гродна, док низводно од Каунас почиње правити меандре.

Њемен
Ријека Њемен у Лискиави, Литванија
Опште информације
Дужина937 
Басен98.200 2
Пр. проток678 3
СливБалтички
Пловностнизводно од Каунаса
Водоток
ИзворМинско побрђе
В. извора176 
УшћеКурски залив Балтичког мора
Географске карактеристике
Држава/еБјелорусија, Литванија, Русија
ПритокеНерис, Шчара, Шешупе

На дио Њемена који тече кроз Бјелорусију отпада 459 km, кроз Литванију отпада 359 km њеног тока, док је на преосталих 116 km тока Њемен гранична ријека. Својим током тече кроз Њеменску, Стредолитовску и Приморску низију.

Дубина ријеке варира. У горњем току износи 1 , док је највећа дубина ријеке од 5 измјерена у доњем току. На ушћу, гдје форимра делту, је широка 500 . Њеман је спора ријека — тече брзином од 1—2 . Површина ријечног слива ријеке Њемен износи 98.200 од чега на Литванију отпада 46.600 . Слив ријеке Њемен покрива 72% литванске територије. Формирана је у квартару прије 25.000—22.000 година. У Њемен се улијева око 180 притока (15 притока је дуље од 100 km) — најважније су Нерис, Шчара и Шешупе.

Ријека Њемен је Огинским каналом спојена са Дњепром, а Августовским каналом са Вислом. Дуж ријеке се налазе сљедећи градови — Гродно, Друскининкаи, Алитус, Бирштонас, Каунас, Јурбаркас и Совјетск.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.