Јужни Тренделаг

Јужни Тренделаг (норв. ) је округ у средишњем делу Норвешке. Управно седиште округа је град Трондхејм, трећи по величини и значају град Норвешке. Градић Рерос на југоистоку округа је под заштитом УНЕСКО-а као светска баштина.

Округ Јужни Тренделаг
Sør-Trøndelag

Грб
Држава Норвешка
ПокрајинаСредишња Норвешка
Админ. центарТрондхејм
Површина18.855,75 km2
Становништво2010.
 — број ст.295.385
 густина ст.15,67 ст./km2
Број општина25
Званични веб-сајт

Површина округа Јужни Тренделаг је 18.855,75 , на којој живи око 300 хиљада становника.

Положај и границе округа

Округ Јужни Тренделаг се налази у средишњем делу Норвешке и граничи се са:

Природни услови

Јужни Тренделаг је приморски округ. Округ је махом планински, посебно у јужном делу. Средишњем делу, око Трондхејма, има нешто равничарских крајева.

Округ излази на Северно море. Обала је веома разуђена, са мноштвом залива, малих острва и полуострва. Најважнији је Трондхејмски фјорд. Најзначајније острве је Хитра. У округу постоји и много малих језера. Од водотокова најзначајнија је река Ниделвен.

Становништво

По подацима из 2010. године на подручју округа Јужни Тренделаг живи близу 300 хиљада становника, већином етничких Норвежана.

Округ последњих деценија бележи значајно повећање становништва. У последњих 3 деценије увећање је било за приближно 20%.

Густина насељености - Округ има густину насељености је око 16 ст./км², што је нешто више од државног просека (12,5 ст./км²). Приобални део округа је много боље насељен него планински део на југу и северу.

Подела на општине

Округ Јужни Тренделаг је подељен на 25 општина (kommuner).

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.