Јован (узурпатор)

Јован (? — јул 425) је једно време био цар Западног римског царства (423—425. године). Међутим, с обзиром да га Источно царство никада није признало, третира се као узурпатор. После смрти цара Хонорија, 27. августа 423, Теодосије II, једини владар Теодосијеве династије, није журио да објави смрт свог стрица. Током међувладе, на престо се попео Јован и постао цар.

Јован
Датум рођења4. век
Место рођењаАквилеја
Датум смрти425.
Место смртиАквилеја
Западно римско царство
Цар Западног римског царства
Период423—425.
ПретходникХонорије
НаследникВалентинијан III

Јован је претходно био цивилни службеник на двору. Када је дошао на власт, желео је да се споразуме са Теодосијем, али је овај на престо поставио младог Валентинијана III. Током касне 424. године, Јован је послао Аеција у посланство код Хуна. Док је Аеције био на путу, војска Истока је из Солуна кренула према Италији и убрзо се утврдила у Аквилеји. Када су Јована заробили, довукли су га у логор источне војске, одсекли му руке, а потом је у том стању био приказиван народу, да би му на крају одсекли главу, јула 425. године.

Три дана после Јованове смрти, Аеције се вратио на челу велике хунске војске. Аеције је затим добио положај , заповедника војске Запада.

Спољашње везе


Претходник:
Хонорије
Западноримски цареви

423425.

Наследник:
Валентинијан III
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.