Чиле

Чиле (шп. ), званично Република Чиле (шп. ), парламентарна је република у Јужној Америци, која заузима дуг и узан појас земљишта између Анда на истоку и Тихог океана на западу. Граничи се са Перуом на сјеверу, са Боливијом на сјевероистоку, са Аргентином на истоку, док на крајњем југу излази на Дрејков пролаз. У састав Чилеа су укључена и острва Хуан Фернандез, Сала и Гомез, Десвентурадас и Ускршња острва у Океанији. Чиле претендује на територију од 1.250.000 km² на Антартику, иако су све претензије суспендоване према Антарктичкој повељи.

Република Чиле
República de Chile  (шпански)
Крилатица: Разумом или силом
Главни градСантијаго де Чиле
Службени језикшпански
Владавина
  ПредседникСебастијан Пињера
  Председник СенатаЖаиме Квинтана Леал
  Председник Коморе посланикаИван Флорес Гарсија
Историја
НезависностОд Шпаније
12. фебруара 1818.
Географија
Површина
  укупно756.950 km2(38)
  вода (%)1,07
Становништво
  2013.17.620.000(60)
  густина23,28 ст./km2
Економија
ВалутаЧилеански пезос
  стоти део валуте
Остале информације
Временска зона -4,
UTC -3 лети
Интернет домен
Позивни број+56

Главни град је Сантијаго де Чиле, док се скупштина састаје у оближњем Валпараису. У Сантијагу живи 40 % становништва Чилеа. Остали већи градови су: Валпараисо, Антофагаста, Пунта Аренас, Икике, Серена, Талка и други.

Данас је Чиле једна од најстабилнијих и најпросперитетнијих латиноамеричких држава, са угледном војском и растућом привредом. Чиле предводи Латинску Америку у људском развоју, дохотку по глави становника, конкурентности, економским слободама и ниској стопи корупције. Чиле је оснивач Уједињених нација, Уније јужноамеричких народа и Заједнице латиноамеричких и карипских држава.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.