Пољска

Пољска (пољ. ), званично Република Пољска (пољ. ), држава је у средњој Европи. Геополитички припада источној Европи и граничи се са руском енклавом Калињиградском облашћу) и Литванијом на североистоку, Белорусијом и Украјином на истоку, Словачком и Чешком на југу и Немачком на западу, док на северу излази на Балтичко море. Пољска је чланица Европске уније и НАТО пакта. Укупна површина Пољске је 312.679 , што је чини 69. на списку највећих држава света и 9. највећом у Европи. У Пољској живи више од 38 милиона људи, по чему је 34. у свету и 8. у Европи.

Република Пољска
Rzeczpospolita Polska  (пољски)
Крилатица: нема
Химна: 
(пољ. )
Главни градВаршава
Службени језикпољски 1
Владавина
ПредседникАнджеј Дуда
Председник ВладеМатеуш Моравјецки
Историја
Независност11. новембар 1918.
Географија
Површина
  укупно312.679 km2(70)
  вода (%)3,07
Становништво
  2014.38.485.779(34)
  густина123,08 ст./km2
Економија
ВалутаПољски злот
  стоти део валуте
Остале информације
Временска зона +1, +2 (CET, CEST)
Интернет домен
Позивни број+48

1 Белоруски, кашупски, немачки, украјински и шлески се користе у неким регионима, мада се не сматрају службеним језицима.

За годину оснивања Пољске се узима 966. година када је њен владар кнез Мјешко прихватио хришћанство. Краљевина Пољска је 1569. склапањем Лублинске уније ушла је у дуготрајни савез са Великом кнежевином Литванијом, чиме је основана моћна и пространа Државна заједница Пољске и Литваније. Заједница је нестала 1795, а територију Пољске су поделиле Пруска, Руска Империја и Аустрија. Пољска је своју самосталност обновила 1918. након Првог светског рата, да би је поново изгубила у Другом светском рату. Пољска је у рату изгубила око 6 милиона грађана, а из рата је изашла у значајно промењеним границама. Послератна Народна Република Пољска била је у оквиру Источног блока, под јаким совјетским утицајем. За време револуција 1989. комунистичка власт је укинута.

Пољска је унитарна држава, коју чини 16 војводстава.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.