Порторико

Порторико (шп. ), званично Комонвелт Порторико (шп. ; енгл. ), територија је САД на североистоку Карипског мора, источно од Доминиканске Републике и западно од Америчких и Британских Девичанских Острва.

Комонвелт Порторико
Estado Libre Asociado de Puerto Rico
Commonwealth of Puerto Rico
Крилатица: Joannes est nomen ejus
(Јован му је име)
Химна: 
Главни градСан Хуан
Службени језикшпански, енглески
Владавина
Облик државеРепублика
  ПредседникДоналд Трамп
  ГувернерВанда Васкез Гарсед
Историја
Географија
Површина
  укупно9.104 km2(169)
  вода (%)1.6
Становништво
  2013.3.615.086(131)
  густина397,09 ст./km2
Економија
ВалутаАмерички долар
Остале информације
Временска зона -4
Интернет домен
Позивни број+1-787 и +1-939

Порторико је архипелаг који чине главно острво Порторико и бројна мања острва, међу којима су највећа Вијекес, Кулебра, и Мона. Острво Порторико је најмање острво Великих Антила, док је по броју становника треће од четири острва. Највећи и главни град је Сан Хуан. Захваљујући свом положају Порторико има тропску климу а самим тим топло време је присутно током целе године. Становништво углавном користи шпански језик а енглески, поред шпанског, има статус службеног језика.

Пре доласка Европљана Порторико су вековима настањивали припадници народа Таино. Кристифор Колумбо је стигао на ово острво током свог другог путовања, 19. новембра 1493. године. Припадници народа Таино су током шпанске владавине поробљени и претрпели су велика страдања услед тешких услова живота, и болести које су донели Шпанци.

Влада у Мадриду је 25. новембра 1897. признала аутономију острву чиме је Порторико престао да постоји као колонија. Уместо тога, постао је прекоморска аутономна провинција Шпаније потпуно једнака са другим шпанским провинцијама. Порториканци су тиме постали шпански држављани а Порторику је омогућено да има пуну заступљеност пред шпанским судовима у Мадриду. Већ наредне године, Шпанија је након пораза у Шпанско-америчком рату била принуђена да уступи острво Сједињеним Америчким Државама.

САД су 1917. дале држављанство становницима Порторика а 1948. омогућено им је да бирају свог гувернера. Устав Порторика усвојен је 1952. године.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.