Номад

Номад (грч. , nomas; мн. грч. , nomades — луталица пашњацима; пастирско племе) члан је заједнице људи који живе на различитим локацијама, мигрирају из једног места у друго. Номади се на разне начине вежу са својом околином, па могу да се разликују ловци-сакупљачи, пастирски номади (који поседују стоку) или „модерни” перипатетички номади. Године 1995, процењено је да постоји 30—40 милиона номада на свету.

Номадски лов и сакупљање, укључујући сезонски доступне дивље биљке и игре, вероватно је најстарији метод људског преживљавања. Пастири себи одгајају стада те их користе за лични превоз и/или превозе њима своје потрепштине, при чему најчешће напуштају један пашњак пре него што исти постане преискоришћен (да би се могао опоравити).

Номадизам је такође и начин живота прилагођен неплодним регионима као што су степе, тундре или пустиње (било ледене или пешчане), где је мобилност најефикаснија стратегија за експлоатацију оскудних извора. На пример, многе групе у тундрама су пастири који у својим стадима чувају ирвасе и полуномадска су врста, а углавном траже храну за своју стоку. Ови номади неретко примењују и високе технологије као што је соларна фотоволтаика, како би смањили своју зависност од дизелских горива.

Често се као „номадско” описује и различито луталачко становништво које имигрира у углавном густо насељена подручја у којима се не живи од природних ресурса, где нуде своје услуге (занатство, трговина и сл.) резидентској популацији. Ове групе су познате као „перипатетички номади”, а један од повезаних примера су Роми — европски номади.

Номадизам као номадски (луталачки) начин живота код појединца у психологији означава појаву патолошког нагона за променом места живота и лутањем. У појединим ситуацијама, овакве појаве могу представљати озбиљан социјални проблем, а познати су и ретки случајеви богатих који напусте све што имају како би лутали светом (нпр. возовима) јер их то испуњава од материјалнога.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.