Кејптаун

Кејптаун (афр. , енгл. , кос. ) је трећи град по величини град у Јужноафричкој Републици (друга два су Преторија и Блумфонтејн), као и главни град покрајине Западни Кејп. После Јоханезбурга и Дурбана, Кејптаун је трећи највећи град земље.

Кејптаун

Грб
Административни подаци
Држава Јужна Африка
ПокрајинаЗападни Кејп
Основан1652.
Становништво
Становништво
  3.497.097
  густина1.424,64 ст./km2
Географске карактеристике
Координате33°55′00″ ЈГШ; 18°29′00″ ИГД
Ндм. висина0-1590 м
Површина2.454,72 км2
Кејптаун
Кејптаун на мапи Јужноафричке Републике
Остали подаци
ГрадоначелникПатриција де Лил
Веб-сајт
capetown.gov.za

Кејптаун је главни град државе (седиште јужноафричког парламента). Као седиште државног парламента, такође је и седиште законодавне власти, те се поред Преторије сматра једним од два главна града. Он је део шире истоимене метрополитанске општине. Град је познат по својој луци, по свом природном положају у ботаничкој регији Кејп, као и по врло уочљивим природним обилежјима попут Стоне планине и Кејп Појнта. Према подацима из 2014. он је 10. најмногољуднији град у Африци и дом за око 64 % становништва регије Вестерн Кејп. Такође је један од градова света који се може похвалити мултикултурним животом, а истовремено представља и једно од основних одредишта за усељенике и азиланте у Јужноафричку Републику. Кејптаун је добио и титулу светске престонице дизајна 2014. године који му је доделило Међународно веће друштава индустријског дизајна. Кејптаун је проглашен најбољим местом да се посети на свету 2014. године од стране Њујорк тајмса и .

Смештен на обали Стоног залива. Кејптаун је најпре изградила Холандска источноиндијска компанија као опскрбну станицу за холандске бродове који су пловили према источној Африци, Индији и Далеком истоку. Доласком Јан ван Рибека 6. априла 1652. основано је прво стално европско насеље у данашњој Јужноафричкој Републици. Кејптаун је врло брзо прерастао своју првобитну намену као прва европска тврђава „Добре наде”, поставши економско и културно средиште колоније Кејп. Све до почетка златне грознице Вајтвотерсранд и развоја Јоханесбурга, Кејптаун је био највећи град у Јужној Африци.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.