Индија

Индија (хинд. ; енгл. ), званично Република Индија (хинд. , трансл. ; енгл. ), држава је у јужној Азији. Седма је држава на свету по површини своје територије, друга по броју становника, са око 1,2 милијарде становника и представља најмногољуднију демократију на свету. На југу излази на Индијски океан, на југозападу на Арабијско море, а на Бенгалски залив излази на југоистоку. Са Пакистаном се граничи на западу, на североистоку са Кином, Непалом и Бутаном, а на истоку са Бангладешом и Мјанмаром. У близини Индије, као острва у Индијском океану, налазе се Шри Ланка и Малдиви; поред тога, индијска острва Андамани и Никобари деле поморску границу са Тајландом и Индонезијом.

Република Индија
भारत गणराज्य (хинди)
Republic of India  (енглески)
Крилатица: 
(хинд. ) (енгл. )
Химна: 
(хинд. ) (енгл. )
Главни градЊу Делхи
Службени језикВлада користи хинди и енглески, док су по уставу званична 23 језика: асамски, бенгалски, бодо, гуџарати, догри, енглески, канада, кашмири, конкани, маитхили, малајалам, манипури, марати, непалски, орија, панџаби, санскрит, сантали, синди, тамилски, телугу, урду, хинди
Владавина
Облик државеФедерална парламентарна република
  ПредседникРам Нат Ковинд
  ПотпредседникВенкајах Наиду
  Председник ВладеНарендра Моди
  Председник Уставног судаРањан Џогои
  Председник Лок СабеСумитра Махаџан
Историја
Независност15. августа, 1947
Географија
Површина
  укупно3.287.240 km2(7)
  вода (%)9,56
Становништво
  2014.1.279.301.479(2)
  густина389,17 ст./km2
Економија
ВалутаИндијска рупија
  стоти део валуте
  код валуте
Остале информације
Временска зона +5:30
Интернет домен
Позивни број+91

Као дом цивилизације долине Инда и област историјских трговачких путева и пространих царстава, Индијски потконтинент је током великог дела своје дуге историје био познат по свом привредном и културном богатству. Четири значајне религије — хиндуизам, будизам, ђаинизам и сикизам — су настале у Индији, док су зороастризам и аврамске религије (јудаизам, хришћанство и ислам) стигли у 1. миленијуму н. е. и значајно обликовали разнолику културу ове области. Британска источноиндијска компанија је од раног 18. века постепено преузимала власт у Индији, да би средином 19. века Индија постала колонија Уједињеног Краљевства. Након борбе за независност коју је обележио распрострањени ненасилни отпор, који је водио Махатма Ганди, Индија је постала независна држава 1947. Када је Индија стекла независност 1947. године, политика Индије је била веома турбулентна, нарочито је тај период обележила премијер Индије у два мандата Индира Ганди, која је била убијена 1984. године. Главни град је Њу Делхи, а финансијски, културни и економски центар је Мумбај или Бомбај. Службени језици са највише говорника су хинди, бенгалски језик, тамилски језик, телугу, марати и урду који говори милијарду становника Индије. Индија је позната у свету по својој храни, карију и боливудским филмовима.

Индија је република са парламентарним системом демократије и састоји се од 28 држава и 7 савезних територија. Привреда Индије је по номиналној вредности БДП шеста по величини на свету и трећа највећа по паритету куповне моћи. Индија је трећа на свету по бројности активне војске. Економске реформе које се спроводе од 1991. су омогућиле привреди ове земље статус једне од најбрже растућих привреда на свету и да се нађе међу 10 највећих економија света. Ипак, Индија и даље има проблема са сиромаштвом, неписменошћу, корупцијом, болестима и неухрањеношћу становништва. Индија поседује нуклеарно оружје и десета је земља на свету по улагањима у одбрану, поседује и свемирски програм, а прва свемирска летелица је успешно лансирана 1980. године, а први индијски астронаут је Индија послала у свемир 1984. године. Поред тога што је религијски плуралистичка, вишејезична и мултиетничка држава, Индија је дом разноврсног дивљег света у својим бројним заштићеним стаништима, као што су слон и бенгалски тигар, као и кобра, паун итд. Индија је позната по текстилној индустрији и свили, од које се прави индијски сари. Индија је држава чланица Уједињених нација, Интерпола, Црвеног крста, Г20 земаља у развоју, као и једна од оснивача Покрета несврстаних. Један је од најзначајнијих пољопривредних извозника у свету, јер је велики извозник пиринча, чаја, памука, свиле , млека , кикирики , индијског ораха, кафе, манга итд. Трећа је највећа економија у Азији, одмах после Кине и Јапана. Индија има међу највећим стопама природног прираштаја у свету и карактерише је монсунска клима са јаким сушама и поплавама са којима држава неретко има проблема.

Индија је позната у свету по својој култури, индијској љутој и зачињеној храни и исхрани и јелима од карија, са индијским хлебовима и пиринчем као прилози. Крава је у Индији света животиња и једино се млеко користи у исхрани. Муслимани у Индији наравно не једу свињско месо као и свуда, док су неки Индуси вегетеријанци и вегани. Доста Индуса практикује и вежба јогу сваки дан. Индијска архитектура је под знатним утицајем исламске културе, што се највише види код Таџа Махала и у могулској архитектури, као и Црвена палата у Делхију. Сикизам је једна од присутних религија и религијских пракси у Индији, као и ђаинизам. Највише културних споменика има у Агри, који су под заштитом организација као Унеско. Индија је богата храмовима, као што су Карни Мата храм или Храм пацова који се налази у Раџастану, у коме живи преко 20.000 пацова, јер верују верници да су реинкарнација Карни Мате . Таџ Махал има своју доста мању реплику . Њу Делхи је политички центар, у коме је седиште владе и зграда министарстава и осталих државних установа. Мумбај је највећи град и град са најбољим животним стандардом и квалитетом живота, у коме се налазе седишта светских корпорација и комапнија као што су Мајкрософт , Гугл , Епл , Леново , Дел , Сименс (компанија) , Лојд, Сони , Тојота ... , али и индијских компанија као што су Индијска нафтна компанија и Тата Моторс , ово је земља која је позната по својим индијским иновацијама , индијским религијама , индијској митологији , индијској математици и по својој индијској филозофији .

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.